О раннем аттическом импорте в Ольвии - Буйских, А.В. (Боспорские исследования, 2010)
В статті публікуються нові знахідки фрагментів парадного чорнофігурного посуду, що належать раннім афінським майстрам першої половини VI в. до н. е., які походять з розкопок Ольвії переважно останніх років. Разом із нечисленними фрагментами посудин, що були відомі раніше, виділені поки ще поодинокі фрагменти вазописців першої - рубежу першої-другої чвертей цього століття, які співвіднесені с майстрами Горгони та Софілом. Численним вже можна вважати імпорт другої чверті VI в. до н. е., представлений фрагментами кратерів, найбільш близьких стилістично майстерні Лідоса, а також киліків Сіана, переважно майстрів С і Taras. Ольвійські знахідки дозволяють по-новому розглядати питання, пов’язані з торгівлею Афін і північнопричорноморських центрів, зокрема Ольвії в першій половині VI в. до н. е.