Просторовий континуум історичної прози (на матеріалі повістей В. Будзиновського) - Александрова, Г.О. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2010)
У статті досліджуються особливості художнього простору в історичних повістях В.Будзиновського „Осаул Підкови”, „Гримить”, „Не будь звіром”, „Небіжчик – ходить”, „На Кавказі”. Акцентується увага на особливостях авантюрного (порожнього) й побутового простору і пов'язаних із ними мотивами зустрічі та прощання, впізнавання та не впізнавання, втрати та знаходження. Просторовий континуум пов’язаний із історіософськими поглядами письменника: всебічне відтворення в художньо-белетристичній формі доби козаччини, показ героїчної боротьби українського народу за волю і незалежність.