Околиця як знак маргінальної культури у творчості Валерія Шевчука - Городнюк, Н.А. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2010)
У статті розглядається семантика околиці як знаку маргінальної культури у творчості Валерія Шевчука на прикладі романів “Дім на горі” та “Стежка у траві. Житомирська сага”. Семіопростір околиці аналізується у термінах “градологічного письма” із застосуванням основних градологічних опозицій: концентричне/ексцентричне, жіноче/чоловіче, циклічне/лінійне, “місто-діва”/“місто-блудниця”, космогонія/есхатологія.