Художня антиномія “смітника” і “притулку” як лейтмотивів постурбаністичного буття у прозі Г. Пагутяк - Корабльова, О.В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2010)
У статті досліджуються топоси “смітника” й “притулку” у прозі Галини Пагутяк як літературні виміри урбаністичного й постурбаністичного способу життя, які презентують ґрунтовні проблеми людського буття, як то шукання порятунку від цивілізаційної абсурдності, людської відчуженості, приреченості на небуття вже за життя. З’ясовано, що художні моделі письменниці базуються на засадах містифікації та міфологізації сакрального. Містифікований ідеальний постурбаністичний світ – Притулок як духовна субстанція здатний подолати абсурдність технізованої цивілізації – смітник і сприяти відродженню особистісного “я”.