Применение метода усреднения для исследования нелинейных волновых процессов в упругих системах с круговой симметрией - Ковальчук, П.С.; Кубенко, В.Д. (Український математичний журнал, 2001)
Розглядається застосування асимптотичних методів нелінійної механіки (методу усереднення Боголюбова — Митропольського (БМ)) для побудови наближених розв'язків системи нелінійних рівнянь, що описують хвильові процеси в пружних системах з круговою симетрією. Для ілюстрації методу досліджено динаміку взаємодії двох згинних хвиль в циліндричній оболонці при її власних коливаннях та періодичному збудженні.