Синтез пероксидного мономера, похідного акриламіду, та його кополімеру з октилметакрилатом для пероксидації полімерних поверхонь - Самарик, В.Я.; Тарнавчик, І.Т.; Воронов, А.С.; Варваренко, С.М.; Носова, Н.Г.; Когут, А.М.; Воронов, С.А. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Синтезовано N-[(трет-бутилперокси)метил]акриламiд (ПА) новий тип пероксидного мономера, який мiстить у складi первинно-третинну пероксидну групу та пептидний зв’язок. Радикальною кополiмеризацiєю пероксидного мономера ПА з октилметакрилатом отримано новi гiтерофункцiональнi полiпероксиди. Встановлено, що пероксидацiя планарної поверхнi полiпропiлену (через прищеплення полiпероксиду до поверхнi) дає змогу регулювати реакцiйну здатнiсть поверхнi, а також водневу та дисперсiйну складовi вiльної поверхневої енергiї полiмерної поверхнi.