Чи є Україна цивілізаційним суб’єктом історії та сучасності? - Пирожков, С.І.; Хамітов, Н.В. (Вісник НАН України, 2020)
У статті запропоновано поняття «цивілізаційна суб'єктність країни», його якісні характеристики та ключові параметри. Показано, що народ України тяжіє до гуманістичної якості суб'єктності. Аргументовано висновок, що посилення суб'єктності України у світі можливе лише через гуманістичний напрям і збереження та розвиток моральних цінностей християнської цивілізації. В історичному аспекті проаналізовано виявлення в минулому волі українського народу до власної цивілізаційної суб'єктності та реальні наслідки цього. Обговорено діалектичний зв'язок національної безпеки країни та її цивілізаційної суб'єктності в сучасному світі.