Принципията — дворец в кампуса Плиска - Георгиев, П. (Херсонесский сборник, 2006)
През 2005 г. се изпълниха сто години от откриването на известния Чаталарски надпис на хан Омуртаг (814-830), датиран с византийски “индиктион” и по “българска ера” във 821/2 г. (Бешевлиев 1979: 200-203, № 57). В него столицата или по-точно постоянната резиденция на владетеля е определена като Πλσκας τν κάνπον. Следователно Плиска в началните десетилетия на ІХ в. е била все още военен лагер на българите.