Ізовалентне заміщення в аніонній підґратці фаз загального складу KSrВі₂(PO₄)₃₋ₓ(VO₄)ₓ (х = 0÷3.0) - Струтинська, Н.Ю.; Слободяник, М.С.; Романовська, К.С. (Доповіді НАН України, 2020)
Досліджено особливості впливу ізовалентного заміщення в аніонній підґратці матриці лангбейнітового типу KSrВі₂(PO₄)₃ на формування фосфато-ванадатів KSrВі₂(PO₄)₃₋ₓ(VO₄)ₓ (х = 0÷3.0). Встановлено, що у випадку незначного ступеня заміщення фосфату ванадатом (х = 0,1, 0,25 та 0,5), формуються монофазні фосфато-ванадати, що належать до кубічної сингонії, просторової групи Р2₁3 (лангбейнітовий структурний тип), а якщо х = 0,75 та 3,0, утворюються суміші фаз. За даними термічного аналізу встановлено, що температури плавлення нових синтезованих фосфато-ванадатів KSrBi₂(PO₄)₂,₇₅(VO₄)₀,₂₅ і KSrBi₂(PO₄)₂,₅(VO₄)₀,₅ вищі за 1000 °С. Показано, що збільшення кількості ванадату в структурі лангбейніту на 5 % призводить до звуження ширини забороненої зони: Еg = 3,0 еВ для KSrBi₂(PO₄)₂,₉(VO₄)₀,₁ і Еg = 2,8 еВ для KSrBi₂(PO₄)₂,₇₅(VO₄)₀,₂₅. Синтезовані зразки досліджено методами порошкової рентгенографії, термічного аналізу, ІЧ та електронної спектроскопії.