Метод еліпсоїдів для знаходження параметрів лінійної регресії - Стовба, В.О. (Кібернетика та комп’ютерні технології, 2020)
Описано задачу визначення параметрів лінійної регресії у формі задачі мінімізації негладкої функції, що являє собою Lp-норму вектора-нев’язки системи лінійних рівнянь. Наведено загальна схема алгоритма методу еліпсоїдів для мінімізації цієї функції при довільному значенні параметра p ≥ 1. Описано спосіб запису задачі апроксимації спостережень квадратичною функцією як задачі визначення параметрів лінійної регресії. Проаналізовано результати обчислювальних експериментів для двох прикладів апроксимації спостережень лінійною та квадратичною функціями з використанням алгоритму методу еліпсоїдів.