Ключові акценти порядку денного промислового розвитку в Україні - Збаразська, Л.О. (Економіка промисловості, 2020)
Промисловість України потребує кардинальних змін як для подолання поточних кризових явищ, так і для забезпечення сприятливих умов динамічного й ефективного зростання в довгостроковій перспективі. Актуальність проблеми зростає під впливом масштабних трансформацій геополітичного та геоекономічного ландшафтів. Ключові тренди промислового розвитку у світі визначаються процесами впровадження інноваційних технологій четвертої промислової революції (4IR). Утім нині стартові позиції національної економіки та промисловості зокрема є досить несприятливими для реалізації таких проєктів. Проблема невідповідності необхідності та можливостей переходу допромислового виробництва нового організаційно-технологічного рівня має вирішуватися шляхом безперервної адаптації стратегії і тактики розвитку промисловості до специфічних національних цілей та умов (макроекономічних, інституційних, зовнішньополітичних).Запропоновано «дорожню карту» становлення в Україні сучасного промислового виробництва, яка охоплює п’ять цільових напрямів (блоків): науково-інноваційний, фінансово-інвестиційний, інституційний, структурно-галузевий та ринковий. У межах кожного з них проаналізовано стан і тенденції та окреслено пріоритетні завдання державної промислової політики.Розкрито значення та викладено аргументи щодо невідкладного формування власного науково-інноваційного потенціалу як чинника зменшення залежності виробничо- відтворювальних процесів у промисловості від зовнішнього впливу.У складі інституційного блоку висвітлено питання невизначеності стратегічних перспектив промислового розвитку в Україні як стримувального чинника необхідних трансформацій. Аргументовано важливість реалізації стратегічної ролі держави на сучасному етапі системних промислових трансформацій. Розкрито об’єктивну необхідність залучення великого бізнесу до активізації інноваційних процесів на основі різних форм партнерської взаємодії з державою.Акцентовано увагу на пріоритетності завдань структурно-галузевого розвитку у контексті прискорення імплементації сучасних технологічних рішень та продуктових інновацій. Зокрема, підкреслено значення виробничих секторів ОПК та ІКТ.Розглянуто значення розширення та диверсифікації внутрішнього та зовнішнього ринків для розвитку високотехнологічних секторів національної промисловості.