Газета «Вісті Остерщини» як джерело історії Чернігівщини періоду нацистської окупації (1941–1943 рр.) - Кіріченко, О. (Сiверянський літопис, 2020)
Мета цієї наукової розвідки полягає у вивченні історії газети «Вісті Остерщини» та з'ясуванні можливостей залучення інформації з її шпальт у якості історичного джерела. Методологічна основа. Дослідження базується на застосуванні принципу історизму із залученням методу контент-аналізу. Наукова новизна полягає в детальному опрацюванні газети «Вісті Остерщини», дослідженні її функціонування під час німецької окупації Чернігівщини. Також уперше здійснено аналіз її тематичних рубрик та їхнього інформаційного наповнення. Висновки. Для написання історичних досліджень, присвячених добі нацистської окупації, газета «Вісті Остерщини» має значну джерельну цінність. Інформація, уміщена на сторінках газети, дозволяє глибше дослідити період Другої світової війни на Чернігівщині, виявити раніше невідомі події та явища доби окупації, окреслити основні тенденції суспільного життя на окупованих територіях. Використання періодичного видання має першочергове значення для реконструкції повсякденного життя населення за нацистської окупації. Адже, попри війну, тривав звичний перебіг життя, місцеві жителі мали можливість отримували освіту в школі та на курсах, відвідувати заново відкриті православні храми. Відтак газета «Вісті Остерщини» презентувала на своїх шпальтах інформацію про культурне життя району, а також виконувала культурно-просвітницьку роботу. Сам факт видання газети окупаційними властями мав на меті сформувати їх позитивний імідж і створював враження звичного режиму життя населення в умовах «нового порядку».