Тензометричний метод виявлення втомних тріщин докритичних розмірів у зварних з’єднаннях маловуглецевої сталі - Лукашевич, А.О.; Леонець, В.А.; Чаус, Л.М. (Проблемы прочности, 2015)
Досліджено особливості виявлення докритичних тріщин втомленості у зварному з єднанні маловуглецевої сталі тензометричним нуль-індикаторним методом за допомогою методик різниці амплітуд та різниці фаз. Установлено, що різке збільшення різниці амплітуд деформацій свідчить про появу в зварному з єднанні магістральної тріщини довжиною 1 мм. Початкове збільшення різниці амплітуд деформацій скорочує час виявлення пошкодження зварного з єднання сталі від утоми на відміну від візуальної фіксації тріщини. Використання методики різниці фаз дозволяє в десятки разів скоротити час виявлення втомного пошкодження порівняно з візуальною фіксацією тріщини.