Дослiдження статичних та динамiчних характеристик складної тонкостiнної оболонкової конструкцiї з трiщинами - Лук’янченко, О.О.; Костiна, О.В.; Бурау, Н.I.; Кузько, О.В. (Проблемы прочности, 2016)
Запропоновано чисельний підхід до дослідження статичних та динамічних характеристик паливного резервуара і захисної ємності з тріщинами в зварних швах їх стінок. Виконано математичне моделювання нелінійної поведінки складної оболонкової конструкції при дії статичного вертикального навантаження із застосуванням обчислювального комплексу скінченноелементного аналізу. Побудовано моделі тріщин різної довжини у вертикальних та горизонтальних зварних швах стінок оболонок. Досліджено вплив тріщин на напружено-деформований стан і стійкість паливного резервуара та захисної ємності. Визначено динамічні характеристики конструкції й оцінено вплив тріщин на частоти та форми її власних коливань.