Ефект подібності руху при взаємодії через електромагнітне випромінювання та стохастичне нагрівання зовнішнім джерелом - Остроушко, В.М. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Встановлено зв’язок між рухом пробної зарядженої частинки під дією електромагнітного випромінювання та рухом електронів у джерелі цього випромінювання. Отримані деякі обмеження на характеристики випромінювання, обумовлені обмеженнями на рух електронів у джерелі. Запропоноване пояснення можливості зростання енергії заряджених часток під дією зовнішнього випромінювання без залучення атрибутів стохастичного опису.