Ювілей видатного гідроеколога сучасності (до 90-річчя академіка НАН України В.Д. Романенка) - Афанасьєв, С.О. (Вісник НАН України, 2020)
30 листопада 2020 р. виповнюється 90 років видатному українському вченому в галузі гідробіології, гідроекології, екологічної фізіології водяних тварин, лауреату двох Державних премій України в галузі науки і техніки (1995, 2004), заслуженому діячеві науки і техніки України (1991), лауреату премії ім. В.Я. Юр’єва НАН України (1984), премії ім. І.І. Шмальгаузена НАН України (2002), директору Інституту гідробіології НАН України в 1980–2016 рр., доктору біологічних наук (1970), професору (1983), академіку НАН України (1988) Віктору Дмитровичу Романенку.