Вплив структури літій-силікатних стекол на механічні властивості високоміцних прозорих склокристалічних матеріалів - Саввова, О.В.; Топчий, В.Л.; Бабіч, О.В.; Бєляков, Р.О. (Проблемы прочности, 2018)
Установлено перспективність розробки високоміцних прозорих склокристалічних матеріалів на основі дисилікату літію для захисту оптичних систем у взаємозв’язку з особливостями їх структури. Сформульовано основні критерії синтезу прозорих ситалів, розроблено модельні стекла в системі R₂O–RO–RO₂–R₂O₃–P₂O₅–SiO₂ зі співвідношенням SiO₂/Li₂O = 4,0 та склокристалічні матеріали на їх основі в умовах двостадійної низькотемпературної короткотривалої термічної обробки у виробничих умовах. Досліджено механізм формування структури і фазового складу склокристалічних матеріалів на основі модельних стекол при термічній обробці.