Комплекс кріогенної апаратури для інфрачервоного Фур'є-спектрометра Bruker Vertex 70v - Жарков, І.П.; Сафронов, В.В.; Ходунов, В.О.; Коновал, В.М.; Маслов, В.О.; Селіванов, О.В.; Солонецький, А.Г.; Стрельчук, В.В.; Ніколенко, А.С.; Циканюк, Б.І. (Наука та інновації, 2019)
Вступ. Відомо, що інфрачервоний Фур'є-спектрометр Bruker Vertex 70v є приладом дослідницького класу з високою роздільною здатністю, проте є високовартісним. Виробниками приладу, завдяки кооперації із західними партнерами, передбачено збільшення його функціональних можливостей за допомогою додаткових приставок до спектрометра та оснащення кріостатами продувного типу для температурнозалежних вимірювань. Проблематика. Додаткова імпортна апаратура виготовляється стандартною, не враховуючи особливості кожного експерименту і, в свою чергу, має високу ціну. Тому завдання розширення функціональних можливостей спектрометра вітчизняними засобами замість імпортованих є актуальним. Мета. Розробка конструкції та виготовлення комплексу кріогенної апаратури для розширення функціональних можливостей інфрачервоного Фур'є-спектрометра Vertex 70v виробництва Bruker (Німеччина). Результати. Створено комплекс кріогенної апаратури у складі терморегульованої у діапазоні 2,2–330 К кріосистеми на базі гелієвого кріостата рідинно-проточного типу з набором спеціалізованих маніпуляторів, а також терморегульованої у діапазоні 80–500 К кріосистеми на базі комбінованого азотного кріостата з вакуумним холопроводом проточного типу та інтегрованим резервуаром рідкого кріоагента. Розроблений комплекс кріогенної апаратуру є повністю адаптованим для роботи з інфрачервоним Фур'є-спектрометром Bruker Vertex 70v та забезпечує можливість проведення температурнозалежних вимірювань спектрів інфрачервоного пропускання, відбивання та фотолюмінесценції. Висновки. Характеристики розроблених кріосистем за фунціональними показникам не поступаються кращим західним аналогам, а за витратами кріоагента мають суттєві преваги.