Посаг представниці козацької старшини Гетьманщини (на прикладі Є. В. Комаровської) - Морозова, А. (Сiверянський літопис, 2020)
Метою дослідження є запровадження до наукового обігу та аналіз історичного джерела – невідомого реєстру посагу 1772 р. представниці козацької старшини Євдокії Василівни Комаровської, що зберігається в Державному архіві Чернігівської області. Дотепер збереглася невелика кількість подібних документів представників урядової старшини Гетьманщини взагалі й Чернігівського полку зокрема. Опублікований реєстр посагу досліджений вперше, що обумовлює наукову новизну публікації. Під час підготовки публікації методи дослідження добиралися відповідно до мети, і найважливішими виявилися загальнонаукові методи аналізу та дедукції. В археографічній публікації наведений текст реєстру посагу та проаналізований його зміст. З'ясовані обставини складання документа та наведені відомості про осіб, що в ньому згадуються. Висновки. Внутрішня будова документа типова для тогочасних реєстрів приданого наречених представників козацької старшини. Майно класифіковане та має свою внутрішню градацію. Серед посагу переважає срібло, коштовний посуд, гроші, прикраси, постільні приналежності. Вивчення статей реєстру дає змогу відтворити побут представників козацької старшини того часу, визначити рівень достатку родини бунчукового товариша Василя Івановича Комаровського.