Полімерні протонообмінні середовища з іонними зв'язками в основному ланцюзі полімеру - Гуменна, М.А.; Клименко, Н.С.; Стрюцький, О.В.; Коваленко, Л.Л.; Кравченко, В.В.; Шевчук, О.В.; Шевченко, В.В. (Доповіді НАН України, 2020)
Запропоновано спосіб отримання першого представника полімерного протонпровідного середовища з протон ними іонними групами в основному ланцюзі полімеру взаємною нейтралізацією телехелевих реакційноздатних лінійних олігомерів з кінцевими групами основного і кислотного характеру. Як олігомер з основними властивостями використовували олігоетиленоксид, що містить на кінцях ланцюга фрагменти 1-(3-амінопропіл)імідазолу з двома типами основних центрів — аліфатичними вторинними амінними групами та імідазольними фрагментами. Як олігомер кислотного характеру використовували олігоетиленоксид з кінцевими сульфокислотними групами. Згідно з аналізом значень ΔрКₐ, при еквімольному співвідношенні вихідних сполук, більш імовірним є протонування аліфатичних вторинних аміногруп у складі олігомеру основного типу з формуванням іонно-подовженого полімерного ланцюга. Показано, що синтезований полімер містить два типи кристалічних утворень з температурами плавлення 37,6 та 46,2 °С і переходить у рідкий стан у разі нагрівання до вищих значень. Протонна провідність полімеру в безводних умовах близька до провідності вказаного вихідного телехелевого сульфокислотного олігомеру в інтервалі температур 40—100 °С і сягає 2,3 • 10⁻⁴ См/см при 100 °С, однак досягається при значно меншому вмісті носіїв заряду протонів.