Аналіз вимушених коливань п'єзоелектричних перетворювачів при нерівномірному електричному навантаженні - Карлаш, В.Л. (Гідродинаміка і акустика, 2018)
На прикладах задач про вимушенi коливання вузьких п’єзокерамiчних пластинстрижнiв з частково електродованими поверхнями або з розрiзами електродного покриття у статтi розглянуто вплив нерiвномiрного електричного навантаження на адмiтанс i динамiчний коефiцiєнт електромеханiчного зв’язку (КЕМЗ) перетворювачiв енергiї цього типу. На основi аналiзу вiтчизняних i закордонних бiблiографiчних джерел дано широку ретроспективу дослiджень у цьому напрямку за останнi сто рокiв. В подальших роздiлах наведено основнi спiввiдношення лiнiйної теорiї електропружностi та сформульовано крайовi задачi для випадкiв усталених вимушених коливань тонкостiнних п’єзоелектричних резонаторiв з поперечною поляризацiєю.