Безпека дальнього транспорту газу - Бунько, Т.В.; Сафонов, В.В.; Стрежекуров, Е.Є.; Мацук, З.М. (Геотехнічна механіка, 2018)
Актуальною є розробка відповідних нормативних документів, вимоги і положення яких повинні бути обов'язковими для всіх суб’єктів господарювання, що експлуатують і обслуговують магістральні газопроводи (МГ), а також для суб’єктів господарювання, які займаються обстеженням та контролем технічного стану об'єктів МГ. Запропоновано послідовність заходів щодо вирішення цих питань, яка дозволить оптимізувати витрати на обстеження та відновлення МГ за критеріями економічної доцільності, коли вартість реалізації компенсійно-реабілітаційних заходів щодо зменшення ризику не перевищує вартості нового будівництва та наслідків ймовірності аварії і/або відмови при збільшенні ризику.