Спосіб евакуації природного газу з ділянки магістрального газопроводу, яка підлягає ремонту - Бунько, Т.В.; Сафонов, В.В.; Мацук, З.М. (Геотехнічна механіка, 2018)
Суттєвою складовою витрат під час проведення поточних, планових та аварійних ремонтів магістральних газопроводів є газ, що стравлюється до атмосфери. Під час ремонтних або профілактичних робіт на магістральних трубопроводах спостерігається надходження частки газу у атмосферу, що призводить до економічних збитків і негативно впливає на навколишнє середовище. У світовій практиці відомі міри, які запобігатимуть цьому негативному явищу, але в Україні вони використовуються недостатньо. Причинами цього є не тільки відсутність технічної чи методичної, а навіть нормативно-правової бази організації евакуації природного газу із магістральних трубопроводів. Пропонується створити новий підхід до організації цього процесу і керування його протіканням і створення нормативного документу, який включатиме відомості щодо технічних, топографічних, геоінформаційних та кліматичних характеристик місця проведення робіт, організаційно-технічних заходів, складу і характеристики мобільних компресорних станцій, підготовчих робіт і власне перекачуванню газу, зв'язку, функціональних обов'язків та порядку взаємодії виробничого персоналу, вимог безпеки під час проведення робіт, можливих аварійних ситуаціях та аваріях, їх локалізації та ліквідації, охорони навколишнього середовища.