Історичні витоки фермерства на Волині - Шабала, Б. (Краєзнавство, 2019)
У статті з'ясовуються історичні витоки традицій індивідуального селянського господарювання у добу пізнього середньовіччя, аналізуються ознаки формування фермерських начал у сільському господарстві України і Волині у період утвердженням капіталістичних ринкових відносин в середині ХІХ – на початку ХХ ст., порушується проблема функціонування господарств фермерського типу у 20–30-х рр. ХХ ст. на території сучасної Волинської області, визначаються головні чинники формування фермерського укладу в аграрному секторі.