Джерела з вивчення історії і охорони пам'яток на Волині у 1920-х – 1930-х роках - Кінд-Войтюк, Н. (Краєзнавство, 2019)
У статті аналізуються і вводяться до наукового обігу джерела з вивчення краєзнавчої та пам'яткоохоронної роботи на Західній Волині у 1920-х – 1930-х роках. Історико-краєзнавчі дослідження та пам'яткоохоронна робота 1920-х – 1930-х років на Волині репрезентовані друкованими та рукописними джерелами, які відклалися у фондах державних архівів, відділів рукописів Львівської наукової бібліотеки імені В. Стефаника Національної академії наук України та Національної бібліотеки України імені В. Вернадського, Волинського і Кременецького краєзнавчих музеїв, Архіву нових актів Республіки Польща. Значний масив названих вище матеріалів знаходиться насамперед у державних архівах Волинської та Рівненської областей. Тут, зокрема, зберігаються матеріали листування вищих офіційних установ з місцевими органами самоврядування, їх розпорядження стосовно збору і подання відомостей про пам'ятки старовини, переписка громадських осередків і товариств щодо нових надходжень до музеїв, підготовки й проведення реконструктивних і ремонтних робіт, ін. Аналіз джерел з означеної проблеми засвідчує, що більшість їх відзначається значною інформативною насиченістю, достовірністю і різноплановістю. Це дозволяє загалом достатньою мірою прослідкувати особливості краєзнавчої та пам'яткоохоронної роботи на Волині, висвітлити діяльність наукових товариств, музеїв та окремих шанувальників старовини, об'єктивно оцінити їх зусилля. Багатьом документам притаманні заідеологізовані концепції офіційної польської історичної науки, але критичне їх опрацювання складає неоціненну базу для розкриття проблеми.