Археологічні дослідження та популяризація давньоруських пам'яток у краєзнавстві Волинської області (1991–2016 рр.) - Пословська, А.; Карпюк, В. (Краєзнавство, 2019)
У статті простежено хід основних археологічних досліджень давньоруських пам'яток у Волинській області упродовж 1991–2016 рр. Узагальнено матеріали експедицій Волинського краєзнавчого музею, які працювали під керівництвом В.М. Коноплі, С.Д. Панишка, Ю.М. Мазурика та Любомльського краєзнавчого музею – під керівництвом О.Д. Остапюка та М.М. Кучинка. Підкреслено вагомий внесок в археологічне вивчення краю експедицій Львівського історичного музею, Луцького державного історико-культурного заповідника та Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир». Указано, що до вивчення археологічних пам'яток давньоруського періоду упродовж 1991–2016 рр. долучались викладачі та студенти історичного факультету (нині – факультету історії, політології та національної безпеки) Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Охарактеризовано активну археологічно-охоронну та дослідницьку роботу філії Інституту археології НАН України у Волинській області, що була створена в 1999 р., на базі якої згодом було сформоване ДП «Волинські старожитності». Окреслено результати основних експедицій, проведених упродовж 2002–2015 рр. У статті на матеріалах розкопок з'ясовано внесок окремих археологів у вивчення, популяризацію старожитностей регіону давньоруського періоду та розширення пізнавального потенціалу краєзнавства.