Професійна компетентність оператора мобільної техніки з питань охорони праці як критерій оцінки рівня ризику його діяльності - Рогач, Ю.П. (Геотехнічна механіка, 2018)
У будь-якій людській діяльності присутній елемент ризику – можливості і ступеню отримання небажаного результату. На ризики, пов'язані з людським фактором, впливає надто багато чинників, які важко формалізуються, не можуть бути описані аналітично, а значить – оцінені кількісно. Тому під час оцінки рівня ризику необхідно перш за все виявити такі якісні чинники і розробити ефективні критерії і методи їх врахування. Компетенція працівника з охорони праці – це знання ним елементу (або їх комплексу) вимог охорони праці до особистих характеристик та сукупність необхідних знань, умінь, навичків та досвіду, дотримання яких повинно апріорно забезпечувати безпечне виконання робіт.