Діяльність органів місцевого само врядування південнобессарабських міст щодо запобігання зростанню цін на товари першої необхідності у часи Першої світової війни - Дроздов, В. (Краєзнавство, 2020)
Досліджено діяльність муніципальних органів влади південнобессарабських міст щодо запобігання зростанню дорожнечі у 1914-1915 рр. На основі аналізу протоколів засідань органів міського самоврядування та інших архівних документів визначено причини дорожнечі, її вплив на рівень життя міського населення Південної Бессарабії й охарактеризовано основні заходи органів місцевого самоврядування, спрямовані на утримання цін на товари першої необхідності та боротьбу зі спекуляцією. З’ясовано, що умови воєнного часу, поглиблення продовольчої кризи й несприятлива фінансова ситуація завадили спробам місцевого самоврядування південнобессарабських міст зупинити зростання цін. Автором визначено специфічні чинники, пов’язані з прикордонним розташуванням регіону, що негативно вплинули на продовольчу ситуацію в містах і сприяли дорожнечі.