Тарас Шевченко і літературно-критична думка 40-50 років ХІХ століття - Поляруш, Н. (Філологічний дискурс, 2015)
Авторка статті намагається з’ясувати роль та значення Т.Шевченка і його літературно- критичних роздумів в літературному процесі 40-х-50-х років ХІХ століття. Зокрема, детально проаналізовано передмови до «Кобзаря» 1841 та 1847 років, щоденникові записи. Доведено, що Шевченко відіграв перманентну роль у розвитку літературної критики 40-50-х років ХІХ століття. З його іменем почався новий, вищий етап розвитку української літературної критики.