Художнє моделювання морально-етичної проблеми в автобіографічних творах Олекси Гай-Головка - Швець, Н. (Філологічний дискурс, 2015)
У статті на конкретних прикладах проаналізовано художні моделі морально-етичної проблеми, що їх розкриває в автобіографічних творах діаспорний письменник Олекса Гай- Головко (1910–2006). Автор відчував перед Україною моральний обов’язок розповісти правду про пережите, вистраждане, тому художніми засобами намагався з’ясувати сутність людини в умовах тоталітарного «пресу», в результаті чого індивід почувався обмеженим, затиснутим в «лещата» несвободи. Письменник художньо зображує морально-етичні принципи персонажів не лише на індивідуальному, а насамперед на суспільному рівні, виокремлює їх як частину психічної структури особистості через словесно-художню ціннісну оцінку дій, явищ в усвідомлений та неусвідомлюваний для індивіда спосіб.