Скринінг колекції нуту за реакцією на передпосівну обробку насіння штамами Mesorhizobium ciceri - Кобизєва, Л.Н.; Безугла, О.М.; Дідович, С.В. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Експериментально доведено доцільність застосування передпосівної обробки насіння сучасних сортів нуту селекційним штамом M. ciceri 065 для підвищення урожайності насіння при вирощуванні в агроценозах Лісостепу і Степу України навіть на фоні раніше інтродукованої популяції. Встановлено, що передпосівна інокуляція насіння селекційними штамами ризобій позитивно впливає на крупність насіння і фітосанітарний стан посівів нуту. Виділено 13 джерел позитивної реакції нуту на нітрагінізацію, у тому числі з України – Тріумф, UD0501163 і Розанна, UD0500424; з Росії – Скороспелка, UD0500689 і Заволжский, UD0500762. Виявлена позитивна післядія нітрагінізації на крупність насіння нуту та урожайність сортів української селекції: Тріумф, Розанна, Колорит, Луганець. Створено і передано на реєстрацію в Національний центр генетичних ресурсів рослин України спеціальну колекцію за реакцією зразків нуту на передпосівну інокуляцію насіння штамом M. ciceri 065, яка включає 43 зразки з 12 країн світу