Variability of the alien species Antoxanthum aristatum Boiss. (poaceae) in the Wielkopolska lowland (Western Poland) - Drapikowska, M.; Celka, Z.; Szkudlarz, P.; Jackowiak, В. (Український ботанічний журнал, 2012)
Досліджено морфологічну мінливість популяцій Anthoxanthum aristatum Boiss. Здійснено ба- гатовимірний статистичний аналіз 24 морфологічних ознак пахучої трави із шести модель- них популяцій (138 особин), зібраних у різних місцезростаннях. Аналіз варіацій ANOVA свідчить про суттєві морфологічні відмінності серед моделей. На підставі аналізу головних компонентів (PCA) виявлено три групи. Вони не повністю відокремелні одна від одної й іноді перкриваються. Канонічний дискремінантний аналіз (CDA) є корисним для різних дискримінантних ознак: довжина волоті та довжина міжвузлів, другий і середній колоски та верхні луски. Слабі кореляції виявлені між морфологічною диференціацією популяцій A. aristatum і типами місцезростань, які вони займають.