Формирование и развитие семязачатка и женского гаметофита у Canna indica L. (Cannaceae, Zingiberales) - Кузьмина, Т.Н. (Український ботанічний журнал, 2013)
Представлені результати дослідження генезису та цитоембріологічних особливостей насінного зачатка й жіночого гаметофіту Canna indica L. (Cannaceae, Zingiberales). Насінний зачаток у C. indica красинуцелятний, бітегмальний, антропний або ана-кампілотропний. Характерними рисами його організації є: утворення двох шарів парієтальних клітин на початкових стадіях розвитку; наявність епістази та гіпостази, рафе, пахіхалази й фунікулярного обтуратора. Зародковий мішок розвивається за Polygonum-типом. Виявлені ознаки організації насінного зачатка та зародкового мішка C. indica порівнюються з літературними даними морфології жіночої генеративної сфери представників родин Musaceae, Zingiberaceae, Costaceae, Marantaceae, Heliconiacea, об'єднаних у порядок Zingiberales.