Анализ таксономии некоторых видов рода Crataegus (Rosaceae) флоры Крыма - Летухова, В.Ю.; Потапенко, И.Л.; Федорончук, Н.М. (Український ботанічний журнал, 2014)
Проведено детальне вивчення морфологічних характеристик рослин критичних видів роду Сrataegus L. (C. pojarkovae Kossych, С. оrientalis M. Bieb., C. taurica Pojark., C. stankovii Kossych), що зростають у Південно-Східному Криму. На живих рослинах проаналізовано такі ознаки: архітектоніка крони рослин, забарвлення кори і листків, морфометричні характеристики листкової пластинки, розміри і забарвлення плодів. Результати цього аналізу, а також відсутність гібридних форм у місцях сумісного зростання таксонів, відтепер не дають достатніх підстав вважати C. pojarkovae підвидом С. оrientalis, як і C. taurica — синонімом C. meyeri. Обидва ці таксони слід розглядати як самостійні види роду Crataegus. Однак для ухвалення рішення щодо самостійності C. stankovii необхідні додаткові цитологічні дослідження.