До історії розливу мінеральних вод свалявщини на Закарпатті - Фекийшгазі, Б.М.; Киртич, Л.П.; Гайсак, М.О.; Ганинець, П.П.; Марусанич, Б.М.; Немеш, І.І.; Ревтій, І.І. (Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України, 2004)
Свалявщина - це унікальний куточок Закарпаття за насиченістю водопроявами вуглекислих гідрокарбонатних вод Боржомського-Поляно-Квасівського типу. В статті представлена стисла історія промислового використання цих вод з давніх часів по теперішній час.