Задачи оптимизации с периодическим краевым условием и граничным управлением в газлифтных скважинах - Алиев, Ф.А.; Исмаилов, Н.А. (Нелінійні коливання, 2014)
Розглядається усереднений за часом процес газлiфта. Припускається, що газорiдинна сумiш, яка з’являється в зонi змiшування на межi кiльцевого простору i пласта, передається у пiдйомник через iмпульснi системи. Оскiльки газорiдинна сумiш, спрямована вiд зони змiшування до виходу свердловини, передається не повнiстю, для отримання максимального дебiту з мiнiмальним початковим об’ємом газу припускається, що на початку i в кiнцi пiдйомника об’єми гозорiдинної сумiшi однаковi (тобто вимагається виконання умови перiодичностi). Наведено алгоритм розв’язання цiєї задачi на основi методу знаходження екстремумiв, що базується на обчислювальних процедурах квазiлiнеаризацiї i Ейлера, та його реалiзацiю на пакетi прикладних програм MATLAB. Результати проiлюстровано на прикладi, який показує, що цей пiдхiд приводить до значного збiльшення дебiту свердловини.