Професор Г.В. Ткаченко: на перехрестях науки і життя (до ювілейної дати Ужгородського національного університету) - Чубірко, М.М. (Український ботанічний журнал, 2015)
Університет в Ужгороді був відкритий 1945 р. Біля його витоків стояв відомий учений у галузі фізіології рослин Григорій Володимирович Ткаченко – ректор Ужгородського державного університету упродовж 1949–1957 років. Він був організатором кафедри генетики і дарвінізму на вже заснованому в УжДУ біологічному факультеті. Згадується дружина Г.В.Ткаченка – Мотря Григорівна Кожура, яка також працювала в Ужгородському університеті асистенткою кафедри морфології і систематики рослин. За роки викладацької і дослідницької роботи в УжДУ Г.В. Ткаченко опублікував 12 наукових праць, здебільшого пов’язаних із вивченням особливостей біології рослин різних сортів винограду в Закарпатті (цвітіння, запилення, запліднення тощо), впливу фізіологічно активних речовин на їхній ріст і розвиток, із практичними аспектами виноградарства.