Насіннєве розмноження та поновлення популяції Silene jailensis N.I. Rubtzov (Caryophyllaceae) на південно-східному схилі Нікітської яйли Гірського Криму - Нікіфоров, О.Р. (Український ботанічний журнал, 2013)
Упродовж 2004—2011 рр. ми вивчали дисемінацію, розмноження особин і відновлення популяції Silene jailensis (Caryophyllaceae) на південно-східному схилі Нікітської яйли (1350— 1400 м над р.м.). Продуктивність рослин залежить від ритму розвитку елементарного пагона. Генеративну фазу мають лише ті прирости, які формуються влітку поточного року по травень наступного. Основні способи дисемінації — балістохорія, анемохорія та мірмекохорія. Найефективнішим способом розмноження особин є балістохорія поблизу рослин у віковому стані g3. Менш ефективні способи розмноження — анемохорія та мірмекохорія біля рослин у віковому стані g2, які стабільно формують найбільшу кількість насіння. Балістохорія поблизу рослин у цьому віковому стані нерезультативна внаслідок дуже щільної структури пагонів куща. Особливості розмноження рослин указують на основну стратегію відновлення популяцій: утримання рослинами місць зростання на бровці схилу та слабе поширення від них у горизонтальному та вертикальному напрямках. Така стратегія практично унеможливлює міграцію виду.