Рістстимулюючі і деструкційні властивості грунтових мікроорганізмів роду Pseudomonas – деструкторів гексахлорциклогексану - Ямборко, Н.А.; Піндрус, А.А.; Романова, К.О.; Кашуба, Я.В.; Дуган, О.М. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Виділено культури-деструктори гексахлорциклогексану, які здатні розкладати йо- го ізомери на 28,7-78,3% і належать до видів Pseudomonas putida біовар A та Pseudomonas fluorescens біовар V. На підставі деструкційних властивостей культур Pseudomonas, їх сумісності з агрономічно цінними культурами були відібрані штами P. putida 3, P. putida 9, P. fluorescens 6 для поєднання їх у поліфункціональному бактеріальному пре- параті з Bacillus megaterium ІМВ В-7168 і Azotobacter chroococcum УКМ В-6082. Вияв- лено стимулюючий вплив культуральних рідин культур-деструкторів у фітотестах на проростках ріпаку ярого сорту “Ольга”.