Моніторинг ресурсів Arnica montana (Asteraceae) на території Українських Карпат - Вантюх, І.В. (Український ботанічний журнал, 2015)
Подано результати п'ятирічних спостережень за динамікою структури та ресурсною значущістю ценопопуляцій Arnica montana L. на семи моніторингових площах у різних регіонах Карпат. Вивчено вплив сінокосіння та пасовищного навантаження на стан і динаміку її ресурсів. Встановлено, що найбільш вираженим лімітуючим фактором для ресурсної значущості ценопопуляцій А. montana є пасовищне навантаження на її біотопи. В умовах обмеженого антропогенного навантаження зміни у віковій структурі популяцій А. montana та її ресурсній значущості відбуваються повільно і визначаються ступенем ценотичної конкуренції.