First records of Uromyces glycyrrhizae (Pucciniales) in Ukraine - Tykhonenko, Yu.Ya.; Vakarenko, L.P. (Український ботанічний журнал, 2018)
У травні та вересні 2017 р. на східному узбережжі Куяльницького лиману (Одеська обл., Україна) на Glycyrrhiza glabra – рослині, включений до Червоної книги України, було відмічено епіфітотійний розвиток нового для України іржастого гриба Uromyces glycyrrhizae. До нашої знахідки цей вид був відомий з Європи, північної Африки, Азії та Північної Америки. Причини того, чому U. glycyrrhizae був відмічений в Україні лише нещодавно, залишаються нез'ясованими, але, беручи до уваги, що в Європі цей вид поширений тільки в південних регіонах, це може бути обумовлено глобальними змінами клімату. Стаття ілюстрована оригінальними мікрофотографіями.