Генетичні особливості фенологічних форм Quercus robur (Fagaceae) за даними аналізу поліморфізму інтронів генів β-тубуліну та мікросателітних локусів - Пірко, Я.В.; Нецветов, М.В.; Калафат, Л.О.; Пірко, Н.М.; Рабоконь, А.М.; Приваліхін, С.М.; Демкович, А.Є.; Білоножко, Ю.О.; Блюм, Я.Б. (Український ботанічний журнал, 2018)
Досліджено ранню та пізню фенологічні форми Quercus robur (Fagaceae) за допомогою мікросателітних маркерів та ДНК-маркерної системи, що базується на вивченні поліморфізму інтронів генів ß-тубуліну (ТВР-маркери). У проаналізованих 40 рослин двох вибірок за мікросателітними локусами встановлено порівняно невисокі показники генетичної мінливості (НО = 0,342 ± 0,208, НЕ = 0,566 ± 0,199 у ранньої та НО = 0,288 ± 0,136, НЕ= 0,461 ± 0,216 у пізньої фенологічних груп). З'ясовано ге- нетичні відмінності між ранньою та пізньою формами Q. robur. У дерев ранньої форми виявлено 9 унікальних алелів за мікросателітними локусами та 4 фрагменти за TBP-локусами, в пізньої форми – по 5 унікальних алелів за мікросателітними та TBP-локусами. Зокрема виявлено відмінності за частотою предомінантних алелів quru- GA-0C19-222 (практично відсутній у вибірці пізньої фенологічної форми) та quru-GA-0C19-226 (частота понад 80% у ранньої фенологічної форми і лише близько 50% у пізньої). За оцінкою показників поліморфізму за ТВР- маркерами в досліджених форм Q. robur виявлено нижчу кількість фрагментів у ранньої (Ne = 1,218 ± 0,040) порівняно з пізньою фенологічною формою Q. robur (Ne = 1,294 ± 0,042). Значення РІС (вміст поліморфної інформації) за цим видом маркерів було більше у пізньої фенологічної форми Q. robur (PIC = 0,274 ± 0,025), ніж у ранньої (PIC = 0,209 ± 0,022). Також за інформаційним індексом Шенона спостерігаються відмінності між ранньою (I = 0,253 ± 0,029) та пізньою (I = 0,320 ± 0,031) фенологічними формами Q. robur. Аналіз молекулярної варіанси за TBP-маркерами (AMOVA) виявив незначні відмінності досліджених фенологічних форм Q. robur. Так, у складі загальної генетичної гетерогенності виду 91% генетичного різноманіття Q. robur припадає на внутрішньовибірковий поліморфізм, 9% – на міжвибірковий. Загалом, проведений аналіз засвідчив , що фенологічні особливості Q. robur не завжди можна вважати наслідком звичайної мінливості, пов'язаної з екологічними особливостями зростання Q. robur. Виявлений поліморфізм фенологічних форм вказує на те, що відмінності можуть бути генетично обумовлені, а різні види ДНК-маркерів використані для генетичного профілювання та паспортизації фенологічних форм Q. robur.