Подарунок Павла Лозієва Українській академії наук (1920 р.) - Шиян, Н.М. (Український ботанічний журнал, 2018)
Серед наукових установ, які згідно до Статуту УАН від листопада 1918 р. підлягали першочерговому створенню при Академії наук, був Національний ботанічний музей та гербарій. Це мала бути наукова база для забезпечення проведення масштабних досліджень флори й рослинності України та світу. Через низку непереборних історичних обставин ця установа розпочала працювати лише наприкінці 1921 р. До недавнього часу вважалося, що впродовж 1918–1921 рр., коли Національний ботанічний музей та гербарій не функціонували через відсутність приміщення, штату та фінансування, робота з накопичення фондів не проводилася. В 2017 р. серед матеріалів запасників Національного гербарію України – Гербарію Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України (KW) було виявлено збірку зразків, яка засвідчила факт передачі у 1920 р. завідувачем канцелярії УАН, відомим українським сходознавцем П. Лозієвим, гербарного альбому для майбутньої ботанічної колекції. Після вивчення цих матеріалів встановлено, що П. Лозієв не є колектором цієї збірки рослин, а знайдений гербарний альбом у минулому належав Черкаській лісовій школі, яка функціонувала впродовж 1888–1920 рр. у с. Руська Поляна (нині Черкаський р-н, Черкаська обл.). У Школі учні навчалися лісовій справі під керівництвом місцевих лісничих. Альбом, який нині нараховує 190 гербарних зразків флори України, був створений як навчальний посібник для студентів Школи, містив зразки рослин природної та культурної флори, зібраних в околицях с. Руська Поляна в 1900–1910 рр. Ймовірно, до П. Лозієва ця колекція потрапила під час однієї з етнографічних експедицій на Черкащину в 1920 р., коли Школа вже припинила свою роботу. Вчений передав гербарний альбом до УАН для майбутнього Національного ботанічного музею та гербарію. Тож досліджена гербарна збірка є важливим документом для історії становлення колекцій Національного гербарію України (KW).