Рідкісні види макроміцетів з урочища Каменистий (Національний природний парк "Гуцульщина") - Фокшей, С.І.; Держипільський, Л.М. (Український ботанічний журнал, 2019)
У статті викладено результати досліджень раритетного компоненту мікобіоти, проведених упродовж 2008–2018 рр. в урочищі Каменистий Національного природного парку "Гуцульщина". Виявлено 9 видів грибів, що включені до останнього видання Червоної книги України (Anthurus archeri, Boletus regius, Clavariadelphus pistillaris, Hericium coralloides, Leucoagaricus nympharum, Mutinus caninus, Polyporus umbellatus, Russula turci, Strobilomyces strobilaceus), 6 видів, рідкісних для України (Ganoderma lucidum, Gyromitra infula, Hericium alpestre, H. cirrhatum, Sarcosphaera coronaria, Sparassis nemecii) та 2 види (Asterophora lycoperdoides, Craterellus cornucopioides) макроміцетів, що є претендентами на включення до Червоного списку грибів МСОП. Наводяться відомості про їхні місцезнаходження, поширення на території урочища й Національного природного парку "Гуцульщина", деякі особливості їхньої екології та біології; для рідкісних видів – інформація щодо загального поширення та поширення на території країні. Пропонується внести п'ять рідкісних видів макроміцетів (Ganoderma lucidum, Gyromitra infula, Hericium alpestre, H. cirrhatum, Sparassis nemecii) до нового видання Червоної книги України або до списків регіонально рідкісних видів грибів Українських Карпат.