Імуногенетичний аналіз ранніх репродуктивних втрат у жінок із схильністю до урогенітальних інфекцій - Заганяч, Я.Ю.; Терпиляк, О.І.; Заставна, Д.В. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Вивчали стан клітинного імунітету, крапкові нуклеотидні поліморфізми промоторної ділянки гена ІЛ-10 у жінок з навиковим невиношуванням вагітності під кутом зору сприйнятливості їх до урогенітальних інфекцій. Встановлено, що дана група характеризується достовірно підвищеною частотою алелі G – алелі високої експресії та генотипу високої експресії ІЛ–10 (GG–генотип) та порушенням механізму продукції антитіл із залученням імунорегуляторних Т–лімфоцитів. Припускається, що імунні порушення у жінок є первинними і такими, що сприяють їх ураженню урогенітальними інфекціями, і як результат, навиковому невиношуванню вагітності.