Состав и динамика популяции Silene jailensis N.I. Rubtzov (Caryophyllaceae) на юго-восточном склоне Никитской яйлы Горного Крыма - Никифоров, А.Р. (Український ботанічний журнал, 2012)
Упродовж 2005 – 2010 рр. вивчалася динаміка групи особин у складі популяції Silene jailensis (Caryophyllaceae) на південно-східному схилі Нікітської яйли (1350 – 1400 м над р. м.). Ця група, яку утворюють рослини в різних вікових станах, налічує 67 % від загальної кількості компонентів популяції. Зафіксовано втрату всіх прегенеративних, значної частини молодих та старих генеративних особин. Натомість кількість рослин середнього генеративного віку зберігалася незмінною. Припускається, що ці процеси є наслідком значного зменшення опадів у липні та серпні. Волога, яка накопичується шляхом конденсації з повітря, задовольняє потреби рослин лише із добре розвиненою кореневою системою. Рослинам із менш розвиненим корінням для нормального розвитку в липні та серпні необхідні регулярні опади.