Методы расчета собственных колебаний цилиндрической оболочки с присоединенным твердым телом - Троценко, В.А.; Троценко, Ю.В. (Нелінійні коливання, 2004)
Розглядається механiчна система, що складається з кругової цилiндричної оболонки i абсолютно твердого тiла, яке прикрiплене до одного з її торцiв. Виходячи з принципу можливих перемiщень побудовано математичну модель рiвноважного стану розглядуваної системи, що знаходиться пiд дiєю навантажень загального вигляду. На цiй основi сформульовано крайову задачу на власнi значення, що описує вiльнi коливання системи «тiло-оболонка», та запропоновано її наближене розв’язання. У випадку замiни оболонки еквiвалентною балкою Тимошенка побудовано точний розв’язок розглядуваної задачi. Наведено оцiнку впливу твердого тiла на коливання системи i дослiджено точнiсть балкової апроксимацiї згинних коливань оболонки.