Двухточечная задача для систем, удовлетворяющих условию управляемости со скобками Ли второго порядка - Грушковская, В.В.; Зуев, А.Л. (Нелінійні коливання, 2015)
Дослiджується двоточкова задача керування для лiнiйних за керуванням систем. Клас систем, що розглядається, задовольняє умову керованостi з дужками Лi до другого порядку включно. Для розв’язання поставленої задачi використовуються тригонометричнi полiноми, коефiцiєнти яких обчислюються за допомогою розвинень розв’язкiв системи в ряд Вольтерра. Запропоновано зведення двоточкової задачi керування до розв’язання системи алгебраїчних рiвнянь. Доведено, що така система локально має принаймнi один дiйсний розв’язок. Запропонований метод побудови керуючих функцiй проiлюстровано на кiлькох прикладах.