Распространение нелинейных поверхностных гравитационных волн на основе вырожденной по параметру дисперсии модели - Селезов, И.Т. (Нелінійні коливання, 2015)
Виведено рiвняння, якi узагальнюють вiдомi ранiше результати для поширення нелiнiйних хвиль на водi на випадок змiнної глибини. При цьому використано метод степеневих рядiв, що приводить до зменшення розмiрностi задачi, та асимптотичну побудову слабодисперсiйних, але сильно нелiнiйних моделей поширення хвиль на водi, близьких до гiперболiчних. Показано розширення областi застосування моделi порiвнянням з вiдомими експериментальними та числовими результатами.