Вплив температури зберігання насіння на утворення хромосомних аберацій в меристемних клітинах проростків батуна - Лазаренко, Л.М.; Безруков, В.Ф. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2010)
Досліджували залежність впливу температури зберігання насіння на утворення хромосомних аберацій в клітинах кореневої меристеми проростків батуна (Allium fistulosum L.) від швидкості вікових змін ЧАА та від віку насіння на момент закладки в холодильник (початок впливу низької температури). Незалежно від швидкості спонтанних вікових змін ЧАА, низька температура зберігання насіння сприяє стабільності хромосом в меристемних клітинах проростків. Генопротекторний ефект низької температури зберігання тим вищий, чим раніше (після збору) насіння було поміщене в холодильник.